Toplumsal Katkı
Üniversitemiz, "evrensel bilgiden toplumsal katkıya vizyonu" çerçevesinde tüm birimlerinde yürüttüğü faaliyetlerde toplumsal katkıyı önceleyen ve toplumsal yaşama katkı sağlayan çalışmaları desteklemekte ve teşvik etmektedir. Toplumsal Katkı vizyonu çerçevesinde yürütülen faaliyetler ve projeler Toplumsal Katkı koordinatörü tarafından takip edilmektedir. Rektörlüğe bağlı olarak faaliyet gösteren koordinasyon birimi, koordinatör, koordinatör yardımcısı ve on iki üyeden oluşmakta olup, üniversitemizin tüm birimleri koordinatörlük çatısı altında faaliyetlerini temsilcileri aracılığıyla yürütmektedir. Koordinasyon organizasyon şeması, ilgili delillerde sunulduğu üzere, toplumsal katkı proje ve faaliyetlerini yürütür ve yapılan çalışmaları izler. Koordinatörlük bünyesinde devam eden projeler kapsamında "Burdur İli Refah Haritası" projesi ve "Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması Programı" kapsamında "Hayvancılık" alanında ihtisaslaşmış bir üniversite olan üniversitemiz, ilgili kurumlarla iş birliği içerisinde alandaki çalışmalarını sürdürmektedir.
Üniversitemiz, Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Daire Başkanlığı aracılığıyla toplumsal katkı faaliyetlerine destek sağlamaktadır. Üniversitemiz iç kaynaklarının yanı sıra TÜBİTAK, Ufuk AVRUPA ve Avrupa Birliği (AB) destek programları başta olmak üzere ulusal ve uluslararası programları izlemektedir. Bu kapsamda, Avustralya Hükümeti'nin kadın istihdamının güçlendirilmesine yönelik Doğrudan Yardım Programı'ndan destek alınmıştır. Söz konusu destek programına ek olarak üniversitemiz ile Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) arasında işbirliği çalışmaları başlatılmıştır.
Üniversitemizin toplumsal katkı performansının izlenmesi ve geliştirilmesi, Koordinatörlüğümüz ve Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Ofisi (BAP) organizasyon şemasında belirtilen üyelerimiz tarafından projeye ilişkin ara raporlar ve değerlendirme toplantıları ile periyodik olarak yürütülmektedir.
Toplumsal Katkı Koordinatörlüğü bünyesinde yürütülen çalışmaların yaygın etkisinin yaygınlaştırılması ve toplumsal faydaya dayalı toplumsal refahı artıracak projelerin sürdürülebilirliğinin sağlanması öncelikli alan olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu kapsamda, yürütülen çalışmaların etkin bir şekilde izlenmesi ve özellikle dış kaynaklar açısından çeşitli desteklerin sağlanması gelişime açık alanlar oluşturmaktadır. Avrupa Birliği proje desteklerine olan ilginin artırılması, gerekli yönlendirmelerin teşvik edilmesi ve planlanan projelerde proje yazma eğitimleri gelişime açık alanlar olarak değerlendirilmektedir.
Yaşlanma Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (YASAM):
· Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörlüğü'ne bağlı olarak faaliyet gösteren Yaşlanma Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (YASAM); Üniversitemiz Senatosu kararı ve 2020 yılı Resmi Gazete ilanı (27.06.2020 Resmi Gazete Sayısı: 31168) ile belirlenen multidisipliner ve akademik bir kuruluş olup, Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık, Eğitim, Sağlık Bilimleri, Fen, Edebiyat, İktisat alanlarında eğitim-öğretim ve küresel faaliyetleri yürütülmektedir. ve İdari Bilimler Fakülteleri.
· Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Yaşlanma Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin amaçları, küresel ve ulusal düzeyde önem kazanmış yaşlılık, yaşlılık ve ileri yaş kavramları konusunda bilimsel etik kurallara uygun, etkin araştırmalar yapmak ve bu çalışmalar sonucunda ortaya çıkan bilgileri kaliteli uygulamalı hizmet modellerinin oluşturulmasında kullanmak, Beraberinde gelen ihtiyaç ve beklentileri
karşılamak, bilgi ile yaşlanmayı sağlamak ve aktif, anlamlı ve gelişime açık bir yaşlılık inşa etmek için disiplinler arası, sivil toplum kuruluşları, kamu kurum ve kuruluş yöneticileri ile istişare platformu oluşturmaktır.
· Ayrıca Merkez, yaşlıların yeniliklere açık, yaşam boyu öğrenen ve bağımsız bir yaşam sürmeleri için gerekli önlemlerin alınmasını, yaşlıların yaşamlarını sıklıkla etkileyen sorunlar, riskler ve durumlar hakkında farkındalık yaratmak için kampanyalar ve gönüllülük temelli projeler üretilmesini ve gençlerin yaşlılara yönelik damgalanmadan kaçınmasını sağlıyor. Olumsuz tutumların önüne geçmeyi ve kuşaklar arası dayanışmayı geliştirmeyi amaçlar.
Yaşlanma Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin yürüttüğü çalışmalar, Birleşmiş Milletler tarafından belirlenen Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları'nın bir kısmı ile ilgilidir. Merkez ile ilişkili Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları şunlardır:
Sağlık ve İyi Yaşam Kalitesi (Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi 3): YASAM, yaşlıların sağlığını desteklemek, hastalıkları önlemek ve sağlıklı yaşlanma süreçlerini teşvik etmek için çalışır. Merkezin bu doğrultuda yürüttüğü çalışmalar, yaşlı bireylerin yaşam kalitesini yükselterek sağlık ve iyi yaşam kalitesi hedeflerine katkı sağlamaktadır.
Eğitim ve Hayat Boyu Öğrenme (Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi 4): YASAM, yaşlılara yönelik eğitim programları ve fırsatlar sunarak hayat boyu öğrenmeyi teşvik eder. Merkezin bu doğrultuda yürüttüğü çalışmalar, yaşlıların bilgi ve becerilerini güçlendirmekte, sosyal ve ekonomik katılımlarını artırmaktadır.
Toplumsal Katılım ve Eşitlik (Sürdürülebilir Kalkınma Amacı 5): YASAM, yaşlıların toplumsal yaşama aktif katılımını teşvik ederek toplumsal cinsiyet eşitliğini ve toplumsal katılımı güçlendirir.
Sürdürülebilir Kentleşme ve Yaşanabilir Şehirler (Sürdürülebilir Kalkınma Amacı 11): YASAM, kentsel alanlardaki yaşlıların yaşam kalitesini artırmak için kentsel planlama ve altyapı geliştirmeye odaklanarak sürdürülebilir kentleşmeyi desteklemektedir.
Sosyal Koruma ve Yoksulluğun Azaltılması (Sürdürülebilir Kalkınma Amacı 1): YASAM, yaşlılara yönelik sosyal koruma programları geliştirerek yaşlı yoksulluğunu azaltabilir ve sosyal koruma sistemlerine erişimlerini artırabilir.
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
Sürdürülebilirlik Koordinatörlüğü
İstiklal Yerleşkesi, 15030 BURDUR
+90 248 213
+90 248 213
sustainability@mehmetakif.edu.tr
© 2018 Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi